Rolada z łososia i pieczarek

1 (1 ocen)

Łosoś i pieczarki doskonale komponują się smakowo, więc postanowiłam to jakoś scalić i powstała taka właśnie rolada, przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 filet z łososia świeżego ok. 1 kg + sok z cytryny, sól morska mielona, pieprz mielony
    • 500 g pieczarek + 2 średnie cebule + łyżka masła + 50 ml. śmietany 30%
    • sól, pieprz mielony, 2 gałązki posiekanego koperku
    • glazura:
    • 1 żółtko + 2 łyżki śmietanki 30%
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Ryba

Rolada z łososia i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować farsz z pieczarek, pokroić je na plasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na maśle.
    Jak już soki odparują, dusić je dalej podlewając śmietanką, pod koniec doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i całość ostudzić.

    Z łososia wyskubać ości, następnie przy pomocy ostrego noża pozbyć się skóry, filet przeciąć w poprzek na pół, tak aby powstał podwójnie szeroki płat ryby. Skropić go lekko sokiem z cytryny, posypać świeżo mieloną solą morską i pieprzem, odstawić przynajmniej na pół godziny do przegryzienia smaków.

    Po tym czasie na płacie ryby rozsmarować farsz, całość delikatnie zrolować, wierzch posmarować glazurą, posypać orzechami, umieścić w rękawie do pieczenia, podlać odrobiną wody, dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, pod koniec przeciąć worek i jeszcze chwilę podpiec aby wierzch ładnie się zrumienił.

    Życzę smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować