Rolada z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie:
mielone wieprzowe, zmieloną cebulkę i czosnek, jajko, bułkę tartą, koperek, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz dobrze wyrobić na jednolitą masę.
2.kurczaka umyć, osuszyć i wyluzować. tuszkę przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa. udko rozciąć wzdłuż od środka, oraz część skrzydełka rozciąć od środka- powstają dwa prostokąty.
jeśli tuszka ma dużą pierś to połowę należy jej ściąć żeby zrobić więcej miejsca na nadzienie.
tuszkę opruszyć solą i pieprzem posmarować masłem a następnie wyłoży nadzienie- rozprowadzić i spiąć wykałaczkami a następnie zasznurować nicią bawełnianą.
3.rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia, obłożyć liśćmi laurowymi i opruszyć staropolską przyprawą do kurczaka.
piec 1h 20 min w temp 170-180 stopni.
można podawać na gorąco z sosem lub po całkowitym wystygnięciu jako wędlinę na kanapki.
przed podaniem wyjąć wykałaczki i nici.
Komentarze