rolada z kurczaka

4.5 (190 ocen)

na kanapki, na obiad na gorąco, taka domowa prosta wędlina drobiowa. każdy może ją zrobić bez problemu :)))

Składniki:

  • 1 duży kurczak
    30 dkg mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 cebulka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    sól i pieprz do smaku
    1/3 kostki masła miękkiego
    liście laurowe
    staropolska przyprawa do kurczaka



    dodatkowo:
    wykałaczki
    białe nici bawełniane
    naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. nadzienie:
    mielone wieprzowe, zmieloną cebulkę i czosnek, jajko, bułkę tartą, koperek, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz dobrze wyrobić na jednolitą masę.
  • rolada 2. kurczaka umyć, osuszyć i wyluzować. tuszkę przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa. udko rozciąć wzdłuż od środka, oraz część skrzydełka rozciąć od środka- powstają dwa prostokąty.
    jeśli tuszka ma dużą pierś to połowę należy jej ściąć żeby zrobić więcej miejsca na nadzienie.
    tuszkę opruszyć solą i pieprzem posmarować masłem a następnie wyłoży nadzienie- rozprowadzić i spiąć wykałaczkami a następnie zasznurować nicią bawełnianą.
  • rolada do pieczenia 3. rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia, obłożyć liśćmi laurowymi i opruszyć staropolską przyprawą do kurczaka.
    piec 1h 20 min w temp 170-180 stopni.
    można podawać na gorąco z sosem lub po całkowitym wystygnięciu jako wędlinę na kanapki.
    przed podaniem wyjąć wykałaczki i nici.

    smacznego :)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować