Rolada z kurczaka

4.51 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rolada jest wspaniała w smaku . Jemy ją na zimno .Jest dietetyczna , ponieważ jest to mięso gotowane

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Sprawiony kurczak dobrej jakości o wadze 1,6-1,7 kg
    mały pęczek włoszczyzny,1 cebula, świeży lubczyk, ząbek czosnku, sól, kilka ziaren pieprzu
    3 litry wody

    2 jajka
    łyżka oleju do smażenia omletu
    2-3łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek

    mały10-centymetrowy bandaż z gazy , kupiony w aptece.
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Omlet

Rolada z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych warzyw, w płaskim rondlu ugotuj bulion warzywny ( 30-40 minut).
    2.Przygotuj kurczaka. Odetnij szyję, pozostawiając część skóry, delikatnie odetnij skrzydełka również
    pozostawiając nadmiar skóry tak, aby w skórze nie pozostawić wyraźnych otworów. Podobnie odetnij
    kuper. Teraz ostrym nożem do filetowania rozetnij tuszkę wzdłuż kręgosłupa.
    W dalszej kolejności oddziel kości od mięsa w taki sposób, aby mięso i skóra stanowiły jeden płat, który
    będziesz zwijać. Oddzieloną szyję, skrzydełka i korpus wykorzystaj na bulion .
    3.Oddziel żółtka od białek-z białek ubij sztywną pianę, lekko posól i połącz ubijając z żółtkami; usmaż
    omlet. Podczas smażenia dodaj żurawinę lub rodzynki.
    4.Wykałaczką zamknij otwory w skórze pozostałe po odcięciu skrzydełek i szyi.
    Rozłóż mięso kurczaka skórą w dół, posól i połóż na nim usmażony omlet. Mięso zroluj ciasno, zepnij
    szpilkami kuchennymi lub wykałaczkami .Dla zachowania dobrego kształtu rolady, „zabandażuj” mięso
    używając do tego zwykłego, małego bandaża z gazy.
    5.Tak przygotowana roladę umieść w rondlu z gorącym bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu ok.
    1,5 godziny.
    6.Po ugotowaniu roladę wyjmij i dobrze ostudź. Z zimnej rolady zdejmij bandaż a także usuń szpilki i
    wykałaczki .

    Jest przepyszna na zimno z pieczywem z masłem ale również z dowolną pikantną sałatką .

Porady

Jest przepyszna na zimno z pieczywem z masłem ale również z dowolną pikantną sałatką . Wybornie smakuje też z moimi buraczkami ze śliwkami suszonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować