Rolada z kielbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso nalezy umyc ,osuszyc. Rozkrojic na pol ,ale nie do konca -tak aby powstal ladny duzy plat miesa . Delikatnie rozbijamy .
2.Mieso smarujemy "od srodka" musztarda ,doprawiamy sola ,swiezo zmielonym pieprzem i majerankiem. Kladziemy kielbase i zwijamy tak ,aby postala rolada. Zwiazujemy ,aby nam sie nie rozpadla podczas pieczenia .
3.Czosnek przeciskamy przez praske ,dodajemy okolo 1 plaskiej lyzeczki soli ,pieprz ,majeranek ,lyzke musztardy ,mozna dodac 2 lyzki oleju rowniez . Tak powstala mieszanka nacieramy nasz rolade . Ukladamy w naczyniu , obkladamy listkiem laurowym ,jalowcem,pieprzem w ziarenkach . Odstawiamy w chlodne miejsc na okolo 2-3 godz. lub na cala noc.
4.Mieso nalezy obsmazyc na patelni z kazdej strony. Patelnia musi byc dobrze rozgrzana. Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia i pieczemy pod przekryciem okolo 90 min. w zaleznosci od wielkosci miesa. Temperatura pieczenia 180 st.
Porady
Rolada rownie dobrze smakuje na cieplo ,jak i na zimno.
Komentarze