Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Pyszna roladka, z tym co lubimy najbardziej :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt : 3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bita śmietana:
    250 ml śmietanki tortowej 36 %
    galaretka truskawkowa
    masa jabłkowa:
    5 średnich jabłek
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z jabłkami i bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
    Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
    Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. odstawiamy do wystygnięcia.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, smażymy w garnku podlewając 3 łyżki wody. Jak są już usmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy by wystygły, ja takie lekko wystudzone wstawiłam do lodówki by szybciej wystygły.
    Jak galaretka jest chłodna ale płynna, ubijamy śmietankę na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy galaretkę i nadal chwilkę ubijamy.
    Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i zostawiamy by zastygła.
    Gdy jabłka są chłodne wykładamy je na bitą śmietanę i delikatnie zwijamy roladę.
    Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować