Rolada z bitą śmietaną

5 (184 ocen)

Upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:)

Składniki:

  • Rolada:
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    2 łyżki kakao

    Masa śmietankowa:
    1 śmietana kremówka-330 ml
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z bitą śmietaną 1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę o wym. 26x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło.
    Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.
    Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady.
    Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty.
    Odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować