Rolada z indyka z farszem z bakali i migdałów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Eksplozja smaków i aromatów!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie morele suszone bez pestek
    - 1 opakowanie żurawiny
    - 1 opakowanie płatki migdałów
    - 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 opakowania szynki parmeńskiej
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - Indyk marki Indykpol
    - jajko
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżka masła
    - 1/4 szklanki białego wina
    - 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z indyka z farszem z bakali i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone suszone morele, skórka pomarańczowa, masło, cynamon, 2 łyżki wina, 2 łyżki soku z pomarańczy i żurawinę wrzucam do rondelka, mieszam aż składniki się połączą a wino zostanie wchłonięte. Płatki migdałów miele lub ucieram i łącze z jajkiem. Kiedy farsz z rondelka ostygnie, łącze wszystko razem.

    Indyka rozbijam na cienko, nacieram oliwą z oliwek, solą, czosnkiem i pieprzem. Kładę na nim nadzienie i zawijam w roladkę, spinam wykałaczką. Okładam szynką parmeńską i zwizuję sznurkiem. Tak przygotowaną roladkę wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i wlewam pozostałą ilość wina i soku z pomarańczy. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie, mięso odkładam na 15 minut aby odpoczło, wyjmuje wykałaczki i sznurek, kroje na rolady. Pozostały sos z naczynia żaroodpornego, jeżeli jest za rzadki to gotuje w rondelku aż nieco się zredukuje i polewam nim mięso. Podaję z łódeczkami z ziemniaków.

Porady

Indyka najlepiej spiąć wykałaczkami. Warto podlewać go podczas pieczenia sosem pomarańczowym aby nie wysechł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować