Rolada z dynią i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowo i kolorowo .. Może nie jest łatwa w wykonaniu ale pyszna i przede wszystkim zdrowa. Można jeść na zimno na kanapce.

  • 40 min

Składniki:

  • warstwa mięsna;
    400 g mięsa mielonego z łopatki
    3 kromki chleba bez skórki ok 50 g
    szczypta papryki słodkiej
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz
    2 jajka


    warstwa szpinakowa:
    400 g szpinaku
    1 ząbek czosnku
    łyżka oleju
    pół cebuli
    sól
    pieprz

    warstwa dyniowa
    400 g dyni (może być mrożona)
    3 łyżki kaszy manny
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z dynią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z dynią i szpinakiem 1. Mięso wymieszać z chlebem i przyprawami, dobrze wyrobić na jednolitą masę.
    Szpinak rozmrożony osączyć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę i czosnek i dodać szpinak, przyprawić do smaku solą i pieprzem po czym ciągle mieszając odparować.
    Dynię ugotować w małej ilości wody, odcedzić i zmiksować blenderem, dodać przyprawy i kaszę mannę, na chwile postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia, przykryć pokrywką na ok 10 min.
    Na foli spożywczej równomiernie rozłożyć mięsną warstwę, na niej cienko rozłożyć szpinak i jako ostatnią rozłożyć warstwę dyniową.
  • Rolada z dynią i szpinakiem 2. Zwinąć przy pomocy folii i szybko włożyć do formy, skropić oliwą, posypać czerwonym pieprzem i przyprawą do mięs. Piec ok 45 min w temp 200 st

    Roladę podałam z makaronem i sosem ostrym pomidorowym oraz surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować