Makaron z dynią, szpinakiem i czosnkiem

5 (152 ocen)

Uwielbiam jesień i dyniowe szaleństwo - mogę wtedy dać upust swojej kreatywność i wymyślać nowe przepisy z dynią w roli głównej. Tym razem postanowiłam połączyć dynię ze szpinakiem i makaronem - wyszło pysznie! To danie sprawdzi się także na proszony obiad, bo prezentuje się niezwykle elegancko.

Składniki:

  • - 30 dag dyni bez skóry i pestek (u mnie odmiana Hokkaido),
    - 30 dag świeżego szpinaku,
    - 25 dag makaronu wstążka (u mnie wstążka ząbkowana),
    - duży ząbek czosnku,
    - 2 łyżki drobno startego, wędzonego sera,
    - łyżka masła,
    - ok. 50 ml wody (opcjonalnie),
    - niewielka ilość oleju (do posmarowania patelni),
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z dynią, szpinakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
    Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie usuwamy łodyżki i zanurzamy na ok. 30 sek we wrzątku, dokładnie odsączamy i siekamy.
  • 2. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju (np. za pomocą silikonowego pędzelka), dobrze ją rozgrzewamy, a następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, prażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy, dodajemy do podprażonej dyni wraz z łyżką masła, dokładnie mieszając.
  • 4. Do zawartości patelni dodajemy posiekany szpinak, mieszamy, jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody (ok. 50 ml - 3 łyżki) i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok. 12-15 minut).
  • 5. Gdy dynia ze szpinakiem się duszą, gotujemy makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (al dente), odsączamy.
  • 6. Dynię z czosnkiem i szpinakiem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odsączony makaron, łączymy (tak, by każda wstążka makaronu była oblepiona sosem, który się wytworzył).
  • 7. Gorący makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym, wędzonym serem. Od razu podajemy.

Porady

1) Możesz użyć także innego makaronu, np. tagliatelle. 2) Poza sezonem możesz użyć mrożonego szpinaku. Wcześniej należy go dokładnie rozmrozić i odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia Makaron Oscypek Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować