Makaron z dynią, szpinakiem i czosnkiem

  • wyświetlono: 4529 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Uwielbiam jesień i dyniowe szaleństwo - mogę wtedy dać upust swojej kreatywność i wymyślać nowe przepisy z dynią w roli głównej. Tym razem postanowiłam połączyć dynię ze szpinakiem i makaronem - wyszło pysznie! To danie sprawdzi się także na proszony obiad, bo prezentuje się niezwykle elegancko.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

- 30 dag dyni bez skóry i pestek (u mnie odmiana Hokkaido),
- 30 dag świeżego szpinaku,
- 25 dag makaronu wstążka (u mnie wstążka ząbkowana),
- duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki drobno startego, wędzonego sera,
- łyżka masła,
- ok. 50 ml wody (opcjonalnie),
- niewielka ilość oleju (do posmarowania patelni),
- sól, pieprz.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Makaron z dynią, szpinakiem i czosnkiem

  • 1. Oczyszczoną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
    Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie usuwamy łodyżki i zanurzamy na ok. 30 sek we wrzątku, dokładnie odsączamy i siekamy.
  • 2. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju (np. za pomocą silikonowego pędzelka), dobrze ją rozgrzewamy, a następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, prażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy, dodajemy do podprażonej dyni wraz z łyżką masła, dokładnie mieszając.
  • 4. Do zawartości patelni dodajemy posiekany szpinak, mieszamy, jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody (ok. 50 ml - 3 łyżki) i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok. 12-15 minut).
  • 5. Gdy dynia ze szpinakiem się duszą, gotujemy makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (al dente), odsączamy.
  • 6. Dynię z czosnkiem i szpinakiem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odsączony makaron, łączymy (tak, by każda wstążka makaronu była oblepiona sosem, który się wytworzył).
  • 7. Gorący makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym, wędzonym serem. Od razu podajemy.

Porady

1) Możesz użyć także innego makaronu, np. tagliatelle.
2) Poza sezonem możesz użyć mrożonego szpinaku. Wcześniej należy go dokładnie rozmrozić i odsączyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiczosnekszpinakoscypekDyniawegetariańskiezdrowelekka kuchniajesieńdania z makaronemkuchniajesiennaser wędzonysezonowa kuchniadynia hokkaidodania ze szpinakiemdla dbających o linięjesienne warzywasezon na dynięprzepis_miesiąca1000jesienny obiadsłony sermakaron z dyniądynia na słonoprażona dynia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Makaron z suszonymi pomidorami, cukinią i czosnkiem

Dodane przez: magdzia44448

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CUKINIĄ I...

Pyszny i zdrowy makaron.

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dodane przez: joanna30

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami...

Cudowny i aromatyczny obiad, który...

Makaron z szpinakiem i kurczakiem

Dodane przez: alaaa

Makaron z szpinakiem i kurczakiem

Makaron z szpinakiem, kurczakiem...

Czarny makaron z krewetkami

Dodane przez: jacekwkuchni

Czarny makaron z krewetkami i czosnkiem

Czarny makaron smakuje najlepiej...

Makaron z fetą i szpinakiem

Dodane przez: beetle

Makaron z fetą i szpinakiem

Aromatyczny szpinak obowiązkowo...

makaron z dynia i makiem

Dodane przez: pokrywka

Makaron z dynią i makiem

Oryginalne połączenie delikatnej...