ROLADA TIRAMISU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Ekspresowe ciasto tiramisu w formie rolady, jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    1 paczka podłużnych, słodkich biszkoptów ( około 25 szt.)
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30 %
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    1 kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej do nasączenia
    słodkie kakao do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Rolada tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22xr1n9 1. Kawę zaparzamy, studzimy.
    Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową.
    Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie.
    Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
    Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy.
  • image-0py0gfs 2. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.
    Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów.
  • image-0u3pxsa 3. Zastygnięte ciasto wykładamy z formy, przekładamy na talerz do góry dnem i odrywamy folię. dekorujemy według uznania i posypujemy obficie słodkim kakao.
    Deser można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować