Rolada tiramisu

5 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Rolada tiramisu jest lekka, puszysta, delikatna i bardzo słodka. Podana w wersji rolady pięknie i efektownie prezentuje się na stole :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    200 g serka mascarpone
    400 ml śmietany kremówki 30%
    1 śmietan fix

    Poncz:
    60 ml likieru amaretto
    125 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:
    kakao

    Dekoracja:
    czekoladowe kwiatki
    liście mięty
    kawa w ziarenkach
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Rolada tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21atgmo 1. Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zwinąć w roladę. Ostudzić.
  • image-26pxaqx 2. Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli.
    Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.
  • image-0man1pc 3. Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.
  • image-0r9y9jy 4. Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.
  • image-1cotpiw 5. Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.
  • image-28xfqkr 6. Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego :)

Porady

Warto jajka sparzyć aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund. Salmonella ginie już w temperaturze 60 °C. Warto pamiętać, że chłodzenie i mrożenie, podobnie jak alkohol, niestety jej nie usuwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować