Rolada truskawkowo - śmietanowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo ładnie wyglądająca po przekrojeniu rolada. Masa truskawkowa bardzo dobrze komponuje się z lekko cytrynową śmietanową masą. Delikatna kremowa konsystencja obu mas przyjemnie łączy się z miękkim biszkoptem. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa truskawkowa:
    400g truskawek (mogą być mrożone)
    ½ szklanki wody
    1 galaretka truskawkowa
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru
    Skórka otarta z połowy cytryny - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada truskawkowo - śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować, aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Wystudzić. Rozwinąć biszkopt i nałożyć na niego dość mocno tężejącą masę truskawkową i śmietanową. Trzeba uważać aby nie smarować zbyt grubo masami, bo rolada nie zwinie się ładnie. Po nałożeniu mas zwinąć szczelnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki aby ciasto dobrze się scaliło.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut, masa ma się lekko zredukować. Następnie dodać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Budyń rozrobić w ¼ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
  • 3. Masa śmietanowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, gdy napęcznieje zalaćją1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dosypując partiami cukier. Pod koniec wlewać powoli chłodną żelatynę, dodać skórkę, zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować