Bardzo ładnie wyglądająca po przekrojeniu rolada. Masa truskawkowa bardzo dobrze komponuje się z lekko cytrynową śmietanową masą. Delikatna kremowa konsystencja obu mas przyjemnie łączy się z miękkim biszkoptem. Polecam
Rolada truskawkowo - śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować, aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Wystudzić. Rozwinąć biszkopt i nałożyć na niego dość mocno tężejącą masę truskawkową i śmietanową. Trzeba uważać aby nie smarować zbyt grubo masami, bo rolada nie zwinie się ładnie. Po nałożeniu mas zwinąć szczelnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki aby ciasto dobrze się scaliło.
2.Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut, masa ma się lekko zredukować. Następnie dodać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Budyń rozrobić w ¼ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
3.Masa śmietanowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, gdy napęcznieje zalaćją1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno dosypując partiami cukier. Pod koniec wlewać powoli chłodną żelatynę, dodać skórkę, zmiksować.
Komentarze