Rolada śmietanowa z bananami

4.5 (180 ocen)

Bardzo ładnie prezentuje się na talerzykach a jeszcze lepiej smakuje

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki mąki
    6 łyżek cukru
    80 ml wody
    45 ml oleju rzepakowego
    4 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    galaretka cytrynowa
    2 banany

    Polewa:
    1/4 kostki masła
    6 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada śmietanowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, olej, wodę oraz mąkę i kakao. Ciasto wlewamy na natłuszczoną wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę dołączoną do piekarnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, nakładamy nowy i zwijamy jak w roladę. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy na papierze i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na środku rolady układamy wzdłuż banany i przykrywamy masą śmietanową i zwijamy roladę.
  • 3. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy roladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby rolada stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować