Rolada śmietanowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, olej, wodę oraz mąkę i kakao. Ciasto wlewamy na natłuszczoną wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę dołączoną do piekarnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, nakładamy nowy i zwijamy jak w roladę. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
2.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy na papierze i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na środku rolady układamy wzdłuż banany i przykrywamy masą śmietanową i zwijamy roladę.
3.Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy roladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby rolada stężała.
Komentarze