Tarta truskawkowo-śmietanowa

5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    220 gram mąki pszennej

    70 gram cukru pudru

    3 żółtka

    100 gram masła

    Masa śmietanowa:

    330 ml. śmietany 30%

    2 śmietan-fixy

    cukier waniliowy

    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    1 kilogram truskawek

    listki mięty

Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Tarta truskawkowo-śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .
  • przygotowanie 2. Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
  • przygotowanie 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder ,cukier waniliowy ,śmietan-fixy i miksujemy.Wykładamy na ostudzoną tartę ,wyrównujemy .
  • przygotowanie 4. Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować