Rolada śmietanowa z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gareletkę przyrzadzamy wg. opakowania.
Przgotowujemy biszkopt, żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
Do masy wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na duża blaszkę 30cm na 35cm, wyłożoną papierem do piecznia, rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st - 10 min.
Ściereczkę kuchenną wysypać cukrem pudrem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier).
Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę śmietanową, na niej rozrzucic pokrojoną galaretkę i borówki, zwinąć z powrotem.
Włożyć do lodówki na ok 2 godziny, aż stężeje.
Dodatkowo można polać roladę rozpuszczoną czekolada i posypać cukierkami.
SMACZNEGO.
Komentarze