Rolada czekoladowo piernikowa z kremem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, mąkę , kakao i przyprawę do piernika. Masę wylewamy na blaszkę, która jest w wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłą wyciągamy z pieca na ściereczkę i zwijamy w rulon.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy pi łyżce kremu czekoladowego, mleko w proszku i pokrojone w paski śliwki. Masę rozsmarowujemy na cieście. Ciasno zwijamy w roladę, wkładamy do lodówki na 1h. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady, posypujemy dowolną posypką i dalej chłodzimy w lodówce.
Porady
Rolada musi być dobrze schłodzona, wtedy lepiej się kroi. Można ją polać lukrem zamiast czekolady
Komentarze