Rolada czekoladowo piernikowa z kremem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Idealna na świąteczny stół

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    Szczypta soli
    Na masę:
    Kostka masła
    2 łyżki cukru pudru
    Słoiczek kremu czekoladowego lub orzechowego typu nutella
    3 łyżki mleka w proszku
    10 dag suszonych śliwek
    Dodatkowo: tabliczka czekolady
    Dowolna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada czekoladowo piernikowa z kremem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, mąkę , kakao i przyprawę do piernika. Masę wylewamy na blaszkę, która jest w wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłą wyciągamy z pieca na ściereczkę i zwijamy w rulon.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy pi łyżce kremu czekoladowego, mleko w proszku i pokrojone w paski śliwki. Masę rozsmarowujemy na cieście. Ciasno zwijamy w roladę, wkładamy do lodówki na 1h. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady, posypujemy dowolną posypką i dalej chłodzimy w lodówce.

Porady

Rolada musi być dobrze schłodzona, wtedy lepiej się kroi. Można ją polać lukrem zamiast czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować