Rolada orzechowo - kajmakowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słonawe masło orzechowe i słodki kajmak - połączenie idealne!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    Mąka pszenna - 130g
    Mąka ziemniaczana - 70g
    Jajko - 6szt
    Cukier - 120g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Warstwa orzechowa:
    Masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów - 6 dużych łyżek

    Masa kajmakowa:
    Budyń duży karmelowy bez cukru - 1szt
    Mleko - 0,5 l
    Masa kajmakowa w puszce - 1szt (460g)

    Do posypania:
    Prażone kruszone ziarna kakaowca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Ciasto

Rolada orzechowo - kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada orzechowo - kajmakowa 1. Masa:
    Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej karmelowy, ale sprawdzi się też krówkowy, waniliowy lub śmietankowy. Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest bardzo słodki.
    Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy.

    Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem.

    Biszkopt.
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

    Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut.

    Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia - wtedy nie trzeba go zdejmować - zawijamy ciasto razem z papierem. Zrolowane ciasto przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie rozwijamy - ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno się łamać. Zdejmujemy papier.

    Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej rozsmarować), masą kajmakową i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy, polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.

Porady

Prażone ziarna kakaowca można zamienić na orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować