Babka kajmakowa, oblana polewą z kajmaku.
Myślę, że posmakuje nie tylko
wielbicielom kajmaku.
Przepis od mojej fecebookowej koleżanki z moją drobną modyfikacją.
Koniecznie musicie spróbować.
40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
5 jajek
2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej (280g.)
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
300 g. masy kajmakowej
120 g. masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
masa kajmakowa która została w puszce
4-5 łyżek śmietanki 30 %
Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.300 g. masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać masło i podgrzewać
często mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Odstawić do wystudzenia.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę.
Następnie dodać żółtka i sok z cytryny, ubić i wyłączyć mikser.
Do masy jajecznej wlewać powoli wystudzoną masę kajmakową z masłem.
Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać
do połączenia składników.
3.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowaną margaryna
i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-55 minut.
4.Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, do powstania jednolitej polewy.
Wystudzoną babkę udekorować polewą i posypać orzechami.
Komentarze