Babka kajmakowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Babka kajmakowa, oblana polewą z kajmaku.
Myślę, że posmakuje nie tylko
wielbicielom kajmaku.
Przepis od mojej fecebookowej koleżanki z moją drobną modyfikacją.
Koniecznie musicie spróbować.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 jajek
    2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej (280g.)
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    300 g. masy kajmakowej
    120 g. masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    masa kajmakowa która została w puszce
    4-5 łyżek śmietanki 30 %

    Dodatkowo:
    tarte, lub drobno pokrojone orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kajmakowa 1. 300 g. masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać masło i podgrzewać
    często mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
    Odstawić do wystudzenia.
  • Babka kajmakowa 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę.
    Następnie dodać żółtka i sok z cytryny, ubić i wyłączyć mikser.

    Do masy jajecznej wlewać powoli wystudzoną masę kajmakową z masłem.
    Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
    Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać
    do połączenia składników.
  • Babka kajmakowa 3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowaną margaryna
    i posypaną bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-55 minut.
  • Babka kajmakowa 4. Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, do powstania jednolitej polewy.
    Wystudzoną babkę udekorować polewą i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować