Kostka orzechowo-kajmakowa (orzechówka)

5 (186 ocen)

Pomysł zaczerpnięty od Ewy Wachowicz, zmieniony jednak nieco przeze mnie. Zamiast masy kawowej przełożyłam ciasto masą kajmakową.

Składniki:

  • 3 i 1/3 szkl mąki
    350g margaryny
    2 żółtka ugotowane
    1 surowe żółto
    1 jajko
    szkl cukru pudru
    1 c. waniliowy
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    ok 1/2-1 szkl orzechów włoskich (w zależności jak gęsto będziemy wbijać je w ciasto)

    Masa:
    puszka masy kajmakowej
    1/2 masła
    3 wafle
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka orzechowo-kajmakowa (orzechówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i masło posiekać, dodać ugotowane żółtka przetarte przez sito i resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
  • Kostka orzechowo kajmakowa 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Powtykać w nie orzechy. Piec ok 30-35 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
  • 3. Masa: masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać masę kajmakową.
  • 4. Ciasto posmarować z obu stron masą i nałożyć wafle. Odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować