Rolada kokosowa z galaretką

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu.Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Polecam do popołudniowej kawki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    15 dag masła lub margaryny
    cukier puder do smaku
    sok z cytryny ( według uznania)
    5 dag wiórek kokosowych
    1 dowolna galaretka ( u mnie malinowa )
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada kokosowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę.Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysta masę ,dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 4. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie.Galaretkę kroimy w paski i układamy wzdłuż dłuższego boku rolady.Rolujemy.
  • 5. Roladę wkładamy do lodówki do stężenia.Następnie kroimy w plastry i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować