Rolada kakaowa z masą kajmakową i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam mikserem z cukrem. Następnie dodaję po 1 żółtku, potem olej i kilka kropli olejku (arakowy, mój ulubiony) i na zakończenie kakao i proszek do pieczenia. Teraz już nie używam miksera, tylko za pomocą łyżki delikatnie mieszam z przesianą mąką. Ciasto od razu przekładam na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) z piekarnika i wkładam do nagrzanego piekarnika do 170 C na ok. 15min. Na stół kładę ręcznik i posypuje cukrem. Upieczony biszkopt od razu przekładam górą na ten ręcznik. Zdejmuje papier do pieczenia i zwijam roladę. Jak rolada lekko przestygnie powoli odwijam, delikatnie nasączam i smaruję masą. Zwijam z powrotem (oczywiście już bez ręcznika ), przekładam na talerz jak do rolad, zakrywam folią aluminiową i do lodówki.
Najpierw ubijam śmietanę z cukrem pudrem, potem dodaje mascarpone, kajmak normalnie z puszki i na koniec słonecznik. I najlepiej schłodzić w lodówce chociaż z 15min.
Komentarze