W kolejną sobotę karnawału nie może zabraknąć na stole słodkości: rolady oblanej gorzką czekoladą z orzechami, która kryje w sobie słodkie jabłkowe nadzienie...mmm...skusicie się? :)
60 min
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
50 g cukru brązowego
3,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Nadzienie:
5- 6 jabłek
Garść rodzynek
100 g orzechów laskowych
Cynamon
Polewa:
Garść wiórków kokosowych
Tabliczka gorzkiej czekolady
Kilka orzechów laskowych do dekoracji
Rolada jabłkowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy żółtka oraz cukier. Stopniowo wsypujemy mąkę (delikatnie mieszając), skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
2.Blachę do pieczenia (33 x 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, wyrównujemy, pieczemy ok. 8 minut w 190 st.C. Następnie upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i szybko zawijamy razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia.
3.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy. Kilka orzechów odkładamy do dekoracji, resztę mielimy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, podsmażamy, dodajemy rodzynki, cynamon oraz zmielone orzechy. Studzimy.
4.Ostudzoną roladę rozwijamy, nakładamy masę, zwijamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
5.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy roladę, posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy orzechami laskowymi i ponownie odstawiamy ciasto do lodówki.
Komentarze