Bardzo szybka w wykonaniu rolada. Przygotujecie ją układając cieniutkie plastry jabłek i zalewając miodowym biszkoptem. Po upieczeniu zwijamy, posypujemy cukrem pudrem. Prościej być nie może.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 średnie jabłka + cynamon do posypania jabłek(około 1 łyżeczka)
Ciasto:
4 jajka (u mnie od szczęśliwych kur)
3/4 szklanki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
szklanka mąki pszennej typ 405
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu
płaska łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
szczypta soli
blacha do pieczenia 35x38 cm wyłożona papierem do pieczenia
Rolada jabłkowa na miodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka pokroiłam w cienkie plastry tarczą w robocie kuchennym.
2.Papier do pieczenia spryskałam tłuszczem w sprayu, następnie ułożyłam
plastry jabłek i posypałam cynamonem.
3.Mąkę i proszek do pieczenia umieściłam w przesiewaczu.
4.Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Nadal miksując dodaję stopniowo miód i olej. Chwilę miksuję. Następnie dodaję skrobię (skrobia utrwali masę miodowo - jajeczną) , mieszam łopatką silikonową. Przesiewam mąkę z proszkiem i dokładnie mieszam łopatką.
5.Miodowy biszkopt równomiernie rozprowadzam na przygotowanych jabłkach.
Ciasto piekę w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
6.Podczas pieczenia rolady przygotowuję papierowe ręczniki, na które będę wykładać roladę.
Ręczniki posypuję obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
7.Upieczone ciasto przekładam na papierowe ręczniki.
Gorące ciasto zwijam w roladę
Po 15 minutach roladę rozwijam z ręczników. przekładam na tacę i posypuję cukrem pudrem.
Komentarze