Rolada jabłkowa na miodowym biszkopcie

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybka w wykonaniu rolada. Przygotujecie ją układając cieniutkie plastry jabłek i zalewając miodowym biszkoptem. Po upieczeniu zwijamy, posypujemy cukrem pudrem. Prościej być nie może.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie jabłka + cynamon do posypania jabłek(około 1 łyżeczka)
    Ciasto:
    4 jajka (u mnie od szczęśliwych kur)
    3/4 szklanki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    szklanka mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu
    płaska łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
    szczypta soli
    blacha do pieczenia 35x38 cm wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada jabłkowa na miodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Obrane jabłka pokroiłam w cienkie plastry tarczą w robocie kuchennym.
  • rolada 2. Papier do pieczenia spryskałam tłuszczem w sprayu, następnie ułożyłam
    plastry jabłek i posypałam cynamonem.
  • rolada 3. Mąkę i proszek do pieczenia umieściłam w przesiewaczu.
  • rolada 4. Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Nadal miksując dodaję stopniowo miód i olej. Chwilę miksuję. Następnie dodaję skrobię (skrobia utrwali masę miodowo - jajeczną) , mieszam łopatką silikonową. Przesiewam mąkę z proszkiem i dokładnie mieszam łopatką.
  • rolada 5. Miodowy biszkopt równomiernie rozprowadzam na przygotowanych jabłkach.
    Ciasto piekę w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
  • rolada 6. Podczas pieczenia rolady przygotowuję papierowe ręczniki, na które będę wykładać roladę.
    Ręczniki posypuję obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
  • rolada 7. Upieczone ciasto przekładam na papierowe ręczniki.
    Gorące ciasto zwijam w roladę

    Po 15 minutach roladę rozwijam z ręczników. przekładam na tacę i posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować