Tarta jabłkowa na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodki deser na walentynkowy wieczór. A jednocześnie coś dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników. Szybka i smaczna tarta na zimno.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej (płaska)
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1 kg obranych jabłek
    2 łyżki żelatyny (suchej)
    1/2 szkl. cukru

    Wierzch:
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Tarty Desery

Tarta jabłkowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
    Pieczemy w prodiżu lub tortownicy (o podobnej wielkości), temp 180 st przez ok 30-35 min.
    Po wystudzeniu (choć to nie jest konieczne) biszkopt przekrawamy na dwa placki i wykładamy formę do tarty, brzegi także.

    Jabłka: Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w dużą kostkę. Smażymy w garnku razem z cukrem. Do gotujących się jabłek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt.

    Budyń gotujemy według przepisu i gorący wylewamy na jabłka.

    Tartę odstawiamy do wystygnięcia. Możemy także zapiec ja z góry.

Porady

Do jabłek zamiast żelatyny możemy dodać galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować