Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszną roladę:) tę przygotowałam dla koleżanek z nowej pracy, mam nadzieje,ze im będzie smakować...

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    200 ml kremówki
    1 śmietan-fix
    3 łyżki soku z cytryny
    Skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżeczka cukru pudru
    6 kostek ptasiego mleczka cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kremówka Desery

Rolada biszkoptowa z ptasim oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok.
  • 2. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Przełożenie:
    Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Stopniowo wlewać sok z cytryny i miksować na gładko.
  • image-144gqh8 5. Dodać skórkę i wymieszać.
  • image-0bx2l1n 6. Rozsmarować na biszkopcie ( 2 łyżki bitej śmietany odłożyć do dekoracji), ułożyć 4 kostki ptasiego mleczka. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Z pozostawionej śmietany zrobić rozetki. Ptasie mleczko pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rozetkach. Pokroić na plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować