Rolada z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek, dodaję szczypte soli i ubijam na sztywno. W drugiej misce ubijam żółtka, dolewam stopniowo wodę. Nastenie do masy jajecznej dodaję koncentrat, paprykę, zioła, sól oraz olej. Miksuję. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką, dodając ser żółty. Na koniec dodaję ubite białka. Masę delikatnie mieszam aż składniki się połączą.
Formę 25x30cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę . Piekę 15 minut w 180st z termoobiegiem. Studzę
3.Na posmarowanym biszkopcie układam dodatki , wzdłuż jednego z dłuższych boków.
4.Przy pomocy folii easy Jana Niezbędnego zwijam roladę w ciasny rulon i odstawiam do lodówki na miimum godzinę. Po tym czasie kroję w zgrabne plastry i podaję.
Porady
Rolada bardzo dobrze smakuje także ze śmietankowym serkiem, rukolą i łososiem
Komentarze