Rolada z oczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rolada może byc efektowna przekąska na świętach, czy innym przyjęciu. Wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blat biszkoptowy;
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki koncentartu pomidorowego
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczyta soli do białek
    łyżeczka ziół toskańskich
    łyżeczka słodkiej papryki
    garść startej goudy
    2 łyżki oleju

    Nadzienie;
    300g serka kremowego meksykańskiego
    kabanos
    kilka zielonych oliwek nadziewanych papryką

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidorowy blat biszkoptowy 1. Białka oddzielam od żółtek, dodaję szczypte soli i ubijam na sztywno. W drugiej misce ubijam żółtka, dolewam stopniowo wodę. Nastenie do masy jajecznej dodaję koncentrat, paprykę, zioła, sól oraz olej. Miksuję. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką, dodając ser żółty. Na koniec dodaję ubite białka. Masę delikatnie mieszam aż składniki się połączą.

    Formę 25x30cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę . Piekę 15 minut w 180st z termoobiegiem. Studzę
  • smaruję blat serkiem 2. Na przestudzony blat wykładam meksykańskie serki.
  • układam dodatki 3. Na posmarowanym biszkopcie układam dodatki , wzdłuż jednego z dłuższych boków.
  • zwijam roladę 4. Przy pomocy folii easy Jana Niezbędnego zwijam roladę w ciasny rulon i odstawiam do lodówki na miimum godzinę. Po tym czasie kroję w zgrabne plastry i podaję.

Porady

Rolada bardzo dobrze smakuje także ze śmietankowym serkiem, rukolą i łososiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pomidor Serek Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować