Rolada bez pieczenia

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości . Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna. Wybierz to, co lubisz.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g ciasteczek petite beurre (maślane, kakaowe, u mnie akurat domowe ciasteczka piernikowe, stąd ten kolor)
    120 ml zimnego mleka
    250 g mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    200 g ulubionego dżemu
    Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Rolada bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
    Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek).
    Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm.
    Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą roladę pakuję ściśle w folię i władam na kilka godzin do lodówki.
    Na koniec polewam roladę rozpuszczoną czekoladą.
    Rolada bez pieczenia gotowa. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Wafle Czekolada mleczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować