Zapraszam na pyszną roladę bez pieczenia, do zrobienia w 15 minut. Smakuje jak tiramisu, ale jest bez jajek. Bardzo polecam, jest leciutka, nie za słodka i na prawdę przepyszna.
Rolada bez pieczenia w 15 minut - przepyszna a la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Na folii spożywczej układamy biszkopty.
Każdy z nich wcześniej zanurzamy w kawie
Układamy w prostokąt 4x9 (4 biszkopty-długość, 9 biszkoptów szerokość)
Następnie na biszkoptach rozprowadzamy krem
***zostawiamy trochę kremu do późniejszej dekoracji rolady***
Delikatnie rozsmarowujemy krem na biszkoptach.
Zwijamy roladę pomagając sobie folią.
Zawiniętą roladę odkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Po tym czasie usuwamy folię.
***rolada wychodzi duża, ja podzieliłam ją na dwie mniejsze.
Roladę smarujemy kremem, możemy zrobić wzorek widelcem.
Następnie oprószamy ją kakao i dekorujemy np robiąc na jej górze rozetki.
Gotową roladę wstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki.
I gotowe.
Komentarze