Rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

Rogaliki wychodzą pyszne, mięciutkie, delikatne ciasto, a znikają ze stołu szybciutko :)Przepis już dawno dostałam od sąsiadki i jest to jedyny przepis na rogaliki z jakiego korzystałam i korzystam.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 margaryna
    2 jaja
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    1/2 opakowania cukru wanilinowego
    marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z marmoladą 1. Miękką margarynę rozcieramy z mąką w misce.
  • 2. Jaja ucieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do margaryny z mąką.
  • 3. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru i wlewamy do ciasta.
  • 4. Dodajemy cukier wanilinowy.
  • 5. Wyrabiać ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki.
  • 6. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia tak na 1 do 2 godzin, (mi ładnie urosło po 1 godzinie).
  • 7. Bierzemy gałki ciasta wielkości pomarańczy, rozwałkowujemy na kształt koła (nie za cienko), jeśli chcemy rogaliki większe to tak ok 3-4 mm powinno mieć ciasto, każdy placek kroimy na 8 trójkątów.
  • 8. Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć marmoladę i zawijać od tego miejsca do najwęższego końca i formować na kształt rogalików.
    Przed wstawieniem do piekarnika pozostawić rogaliki na około 20 min żeby wyrosły.
    Piec w 180 st. C przez 25-30 min

    Rogaliki najlepiej smakują gdy posypiemy je dużą ilością cukru pudru:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować