Rogaliki wychodzą pyszne, mięciutkie, delikatne ciasto, a znikają ze stołu szybciutko :)Przepis już dawno dostałam od sąsiadki i jest to jedyny przepis na rogaliki z jakiego korzystałam i korzystam.
Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę rozcieramy z mąką w misce.
2.Jaja ucieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do margaryny z mąką.
3.W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru i wlewamy do ciasta.
4.Dodajemy cukier wanilinowy.
5.Wyrabiać ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki.
6.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia tak na 1 do 2 godzin, (mi ładnie urosło po 1 godzinie).
7.Bierzemy gałki ciasta wielkości pomarańczy, rozwałkowujemy na kształt koła (nie za cienko), jeśli chcemy rogaliki większe to tak ok 3-4 mm powinno mieć ciasto, każdy placek kroimy na 8 trójkątów.
8.Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć marmoladę i zawijać od tego miejsca do najwęższego końca i formować na kształt rogalików.
Przed wstawieniem do piekarnika pozostawić rogaliki na około 20 min żeby wyrosły.
Piec w 180 st. C przez 25-30 min
Rogaliki najlepiej smakują gdy posypiemy je dużą ilością cukru pudru:)
Komentarze