Tort Rafaello

4.5 (157 ocen)

Jasny biszkopt przełożony masą kokosową. W smaku przypomina oryginalne Rafaello. Naprawdę polecam! Wszystkim zawsze smakuje, nie jest za słodki.

Składniki:

  • Biszkopt I :
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt II :
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu


    Masa kokosowa:
    1 l mleka
    1 i 1/2 szkl. cukru
    2x cukier waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    400 g wiórek kokosowych
    2 x margaryna, czyli 2x po 250 g (dla mnie najlepsza jest margaryna PALMA Z MURZYNKIEM)
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
    Poncz:
    herbata z cytryną bez cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I: Białka ubić +cukier +żółtka+ mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, na samym końcu dodać ocet i ponownie wymieszać.
    Piec 25-30 min w 180 st.C.
    Po ostudzeniu przekroić na pół.
    Tak samo postąpić z biszkoptem II, nie przekrawamy biszkoptu II, można jedynie ściąć wierzch.Podczas przekładania masą ten biszkopt ma być w środku.
    Wielkość tortownicy: 26-30 cm
    Tortownica wielkości 24 cm: wystarczy upiec tylko biszkopt I i przekroić na 3 równe placki.
  • 2. Masa kokosowa: Część mleka zostawić a resztę zagotować. Do pozostawionej części mleka dodać cukry, żółtka-dokładnie wymieszać i dodać mąki i ponownie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną i ugotować budyń. Po ugotowaniu rozdzielić na 2 równe porcje i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Utrzeć 1 margarynę, trzeba ucierać dość długo i bardzo dokładnie aby masa się nie zważyła i najważniejsze aby margaryna i budyń miały jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
    Do utartej margaryny dodawać po troszku 1 porcję budyniu, odłożyć ok. 3 łyżki do dekoracji i dodać 200 g wiórek kokosowych i wymieszać, między czasie dodać połowę rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny.
    Mamy więc 1 porcję masy kokosowej.
  • 4. Na paterę ułożyć biszkopt, naponczować wyłożyć 1porcję masy kokosowej, przykryć drugim biszkoptem tez naponczować i schłodzić. W tym czasie można przygotować 2 porcje masy postępując dokładnie tak samo jak wcześniej również odkładając 3 łyżki do dekoracji.
    Taką masę wyłożyć na schłodzony torcik i przykryć ostatnim plackiem biszkoptu, naponczować. Wierzch i boki tortu wygładzić wcześniej odłożoną masą. Schłodzić. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować