Jasny biszkopt przełożony masą kokosową. W smaku przypomina oryginalne Rafaello. Naprawdę polecam! Wszystkim zawsze smakuje, nie jest za słodki.
Składniki:
Biszkopt I :
6 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Biszkopt II :
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa kokosowa:
1 l mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
2x cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
400 g wiórek kokosowych
2 x margaryna, czyli 2x po 250 g (dla mnie najlepsza jest margaryna PALMA Z MURZYNKIEM)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
Poncz:
herbata z cytryną bez cukru
1.Biszkopt I: Białka ubić +cukier +żółtka+ mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, na samym końcu dodać ocet i ponownie wymieszać.
Piec 25-30 min w 180 st.C.
Po ostudzeniu przekroić na pół.
Tak samo postąpić z biszkoptem II, nie przekrawamy biszkoptu II, można jedynie ściąć wierzch.Podczas przekładania masą ten biszkopt ma być w środku.
Wielkość tortownicy: 26-30 cm
Tortownica wielkości 24 cm: wystarczy upiec tylko biszkopt I i przekroić na 3 równe placki.
2.Masa kokosowa: Część mleka zostawić a resztę zagotować. Do pozostawionej części mleka dodać cukry, żółtka-dokładnie wymieszać i dodać mąki i ponownie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną i ugotować budyń. Po ugotowaniu rozdzielić na 2 równe porcje i pozostawić do ostygnięcia.
3.Utrzeć 1 margarynę, trzeba ucierać dość długo i bardzo dokładnie aby masa się nie zważyła i najważniejsze aby margaryna i budyń miały jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
Do utartej margaryny dodawać po troszku 1 porcję budyniu, odłożyć ok. 3 łyżki do dekoracji i dodać 200 g wiórek kokosowych i wymieszać, między czasie dodać połowę rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny.
Mamy więc 1 porcję masy kokosowej.
4.Na paterę ułożyć biszkopt, naponczować wyłożyć 1porcję masy kokosowej, przykryć drugim biszkoptem tez naponczować i schłodzić. W tym czasie można przygotować 2 porcje masy postępując dokładnie tak samo jak wcześniej również odkładając 3 łyżki do dekoracji.
Taką masę wyłożyć na schłodzony torcik i przykryć ostatnim plackiem biszkoptu, naponczować. Wierzch i boki tortu wygładzić wcześniej odłożoną masą. Schłodzić. Udekorować wg uznania.
Komentarze