Tort Marchello

0 (0 ocen)

Tort dość mocno alkoholowy, przełożony pianką czekoladową z serka mascarpone z wiśniami.

Składniki:

  • Biszkopt 1:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanki mąki
    0,5 szkl. kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt 2:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szkl.mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    krem czekoladowy:
    500 g serka mascarpone
    500 ml kremówki 30 %
    200 g czekolady gorzkiej
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie

    dodatkowo:
    2 małe słoiki wiśni drylowanych
    200 ml wódki
    100 ml amaretto

    sok z wiśni odlać, wiśnie włożyć do większego słoika i zalać je alkoholem jeżeli alkohol nie zakrywa wiśni to dolać soku, który wcześniej został odlany. Zakręcić i wymieszać potrącając słoikiem i odstawić do lodówki na jakieś 3 dni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort marchello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1: Białka ubić +cukier +żółtka+ mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, na samym końcu dodać ocet i ponownie wymieszać.
    Piec 25-30 min w 180 st.C.
    Po ostudzeniu przekroić na pół. Tak samo postąpić z biszkoptem 2, nie przekrawamy biszkoptu 2, można jedynie ściąć wierzch.
    Tortownica o średnicy 26-30 cm
  • 2. Wiśnie odcedzić od alkoholu, pozostawiając na sitku. Można sobie wiśnie podzielić na pół tak żeby na każdej porcji kremu była jednakowa ich ilość.
  • 3. krem czekoladowy:
    Czekoladę roztopić i wymieszać z letnią kremówką. Ostudzić.
    250 ml czekoladowej kremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru + 250 g serka mascarpone i rozpuszczoną, ostudzona żelatynę (Mamy 1 porcję kremu).
    2 porcja kremu: pozostałe 250 ml kremówki ubić jak wyżej z serkiem, cukrem i żelatyną.
    Część kremu można odłożyć do dekoracji,można również do dekoracji ubić kremówkę z c.pudrem i żelatyną.
  • 4. 1 placek biszkoptowy nasączyć dość obficie alkoholem z wiśni, na to wyłożyć przygotowany krem czekoladowy na tym poukładać wiśnie, położyć kolejny placek biszkoptowy, również nasączyć obficie na to 2 porcja kremu, wiśnie i ostatni placek biszkoptowy, który również nasączamy.
    Schłodzić.

Porady

Po nałożeniu 1 porcji kremu można torcik schłodzić i jak krem troszkę stężeje z biszkoptem można nałożyć 2 porcję kremu. Gdyby krem wyszedł rzadszy to należny schłodzić w lodówce i jak zacznie już tężec, jak zrobi się pianka to można nakładać na biszkopt. Takie coś robi się zwykle przy zbyt długim ubijaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować