rogaliki z kakaowym powidłem

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na 16 sztuk:
    500 g mąki
    200 ml letniego mleka
    1/2 szklanki cukru
    30 g drożdży
    2 jajka
    szczypta soli
    50 g masła
    nadzienie:
    słoiczek powideł śliwkowych (500 g)
    2 łyżki kakao
    dodatkowo:
    jajko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Rogaliki z kakaowym powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Mąkę przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wbić jajka, wsypać cukier i sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować