Rogaliki serowe z powidłem

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    25 dag sera białego półtłustego
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła
    cukier puder do oprószenia rogalików
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogaliki serowe z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.
  • 2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
  • 3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.
  • 4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować