Rogaliki z dżemem

  • wyświetlono: 1891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne proszkowe rogaliki, idealne na przekąskę w trakcie wakacyjnej wycieczki.

czekoladka

Składniki

1 kg mąki pszennej,
szkl. cukru,
30g proszku do piecznia( 1 opak),
375g margaryny(1,5kostki),
2 jajka,
3/4 szkl. śmietany 12%,
słoik gęstego dżemu,
cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z dżemem

  • 1. Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę, jajka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, grubości ok. 1/2c, w sporych odstm. Pokroić na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać, formując małe rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Podawać oprószone pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciekonkurs_dzieci
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wlg7bd

Dodane przez: wiesiołek

Metka czosnkowa

Ulubione nasze smarowidło i chociaż...

Papryka marynowana

Dodane przez: smak i uczucie

Papryka marynowana

Świetna przystawka, zakąska czy...

Kokosowe grzanki z dżemem

Dodane przez: dorota w

Kokosowe grzanki z dżemem

Dwie kromki podłużnej bułki składamy...

Domowe masło

Dodane przez: i love food

Domowe masło

Śmietankowe, bez niepotrzebnych...

Okoń w galaretce

Dodane przez: weronika63

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku

Bardzo smaczne smażone filety z...

Nie ma to jak domowe przetwory

Dodane przez: justynkag

Dżem z marchwi z nutą pomarańczy

Zaskakuje swoim smakiem, jest aksamitny.