rogaliki z dżemem morelowym

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepis dostałam od mojej koleżanki, wyszły przepyszne .polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka 4 szklanki
    drożdże 4 dkg
    mleko 1 szklanka
    cukier 1/3 szklanki
    masło 200 gr
    jaja 3 sztuki
    nadzienie:
    dżem morelowy
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Przetwory

Rogaliki z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski,dodajemy ciepłe mleko mieszamy do ich rozpuszczenia się. Dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.
    Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt . Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na jednej połowie ciasta. Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.
    Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio i schładzamy w lodówce 20 minut. Powtarzamy czynność jeszcze raz.
    Dzielimy ciasto na pół. Drugą połowę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt . Wycinamy trójkąty i smarujemy dżemem.Zwijamy.
    Rogaliki układamy na blaszkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować