Rogaliki orzechowe

  • wyświetlono: 982 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis wyszperałam w starym zeszycie, rogaliki są niesamowicie kruche i banalne w wykonaniu, musicie je wypróbować.

Joatar

Składniki

140g mąki pszennej
50g mielonych orzechów włoskich
0,5 torebki cukru wanilinowego
100g masła
40g cukru pudru

Na posypkę :

1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki orzechowe

  • rogaliki1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i pozostałe składniki.

    Ciasto szybko zagnieść, formować ciasteczka lub rogale i pies w 180' przez ok. 10-12 minut.

    Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Muszę przyznać że poszłam na łatwiznę, bo ciasto rozwałkowałam i wycinałam ciasteczka foremką w kształcie księżyca.

Rogaliki można formować ręcznie, możecie też z ciasta lepić kulki, kłaść je na blasze i spłaszczać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcicynamonorzechy włoskierogalikirogaliki orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewa1161

Rogaliki orzechowe z nutellą

Są wybornym smakołykiem dla dzieci...

image-2aft8c6

Dodane przez: Marica738

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym

Od dłuższego czasu chodził za mną...

Rogaliki

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Rogaliki z masą orzechową i powidłami

Masę orzechową znalazłam w starej...

Rogaliki orzechowo-morelowe

Dodane przez: Doraa

Rogaliki orzechowo-morelowe

Jeżeli ktoś lubi słodkie śniadania,...

Rogaliki z nadzieniem orzechowo - krówkowym

Dodane przez: Skotka

Rogaliki z nadzieniem orzechowo - krówkowym

Idealne do filiżanki kawy lub do...

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.