Rogaliki orzechowe

0 (0 ocen)

Rogaliki są delikatne w smaku, słodkie i mocno orzechowe. Wychodzi ich całkiem sporo więc są bardzo podzielne, takie w sam raz na jeden kęs. Polecam je nie tylko do jesiennej kawki ;)

Składniki:

  • (48 sztuk):
    • CIASTO:
    • 2 szklanki mąki,
    • 150g zimnego masła,
    • 100g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
    • 1 żółtko,
    • 1/3 szklanki cukru pudru,
    • Skórka starta z ¼ cytryny,
    • NADZIENIE:
    • 1 szklanka orzechów włoskich,
    • ½ szklanki śmietany kremówki,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 łyżki miodu,
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • Sok z ¼ cytryny,
    • 1 białko,
    • DODATKOWO: cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki orzechowe 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło, serek i skórkę startą z cytryny. Siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  • Rogaliki orzechowe 2. Dodajemy żółtko, chwilkę jeszcze siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
  • Rogaliki orzechowe 3. Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, na co najmniej 1 godzinę.
  • Rogaliki orzechowe 4. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy mielimy. Do garnuszka wkładamy orzechy, cukier i dodajemy śmietanę. Całość podgrzewamy na małym ogniu 10 minut. Masę często mieszamy, aby się nie przypaliła.
  • Rogaliki orzechowe 5. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon, mieszamy.
  • Rogaliki orzechowe 6. Następnie dodajemy białko i szybko mieszamy. Masę wstawiamy ponownie na ogień i podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Rogaliki orzechowe 7. Każdą z czterech części rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 20-25cm.
  • Rogaliki orzechowe 8. Każdy okrąg smarujemy ¼ nadzienia orzechowego i dzielimy na 12 części. Powstanie wówczas 12 trójkątów. Każdy z trójkątów zwijamy na kształt rogala i układamy na blaszce do pieczenia.
  • Rogaliki orzechowe 9. Gotowe rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po upieczeniu rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego

Porady

Najlepiej orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynce do mielenia orzechów. Jeśli nie dysponujemy takim sprzętem to orzechy wkładamy do materiałowego woreczka lub ściereczki i tłuczemy je kilka minut tłuczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować