Tradycjne rogaliki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta. To co świadczy o sukcesie tych rogalików to głównie smak, aromat i niezwykłe ciasto.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto krucho - drożdżowe
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    40 ml mleka
    30 g cukru
    25 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    masa orzechowa
    100 g mielonych orzechów
    50 g cukru
    50 ml wody
    2 białka
    dekoracja
    100 g cukru pudru
    40 ml wody
    30 ml soku z cytryny
    30 g skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Ciastka Rogaliki

Tradycjne rogaliki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.
    Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam.
    Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
    Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować