Takie małe co nieco do kawy, tak na szybko bo do rogalików użyłam gotowej masy ale równie dobrze taką masę makową można samemu przygotować i będzie o wiele lepsza.
Rogaliki krucho- drożdżowe z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do śmietany wykruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i odstawić aby drożdże " ruszyły". Masło wysiekac z mąką, żółtkami i łyżka cukru, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto odstawić na 2 godziny.
2.Partiami wałkować ciasto na okrąg i za pomocą radełka wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt łyżeczka nakładać masę makową, szerszą częścią zwinąć w rulonik i uformować rogalik. Wierzch rogalika posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypać cukrem. Pieczenie ok, 20 minut w temp. 170 stopni do.momentu aż rogaliki się zarumienią.
Komentarze