Rogaliki krucho- drożdżowe z białym makiem

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie małe co nieco do kawy, tak na szybko bo do rogalików użyłam gotowej masy ale równie dobrze taką masę makową można samemu przygotować i będzie o wiele lepsza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    20 dag masła
    2 łyżki cukru
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    1 puszka masy białego maku

    1 białko
    1 łyżka mleka
    Cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki krucho- drożdżowe z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do śmietany wykruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i odstawić aby drożdże " ruszyły". Masło wysiekac z mąką, żółtkami i łyżka cukru, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto odstawić na 2 godziny.
  • 2. Partiami wałkować ciasto na okrąg i za pomocą radełka wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt łyżeczka nakładać masę makową, szerszą częścią zwinąć w rulonik i uformować rogalik. Wierzch rogalika posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypać cukrem. Pieczenie ok, 20 minut w temp. 170 stopni do.momentu aż rogaliki się zarumienią.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować