Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi to wspaniały deser dla całej rodziny oraz sprawdzi się doskonale jako poczęstunek dla gości.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki
250 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Powidła śliwkowe
Cukier puder do posypania
Rogaliki możemy również nadziewać swoim ulubionym dżemem , kremem czekoladowym lub czekoladą.
Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku.
2. Do dużej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, rozpuszczone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól.
3. Wyrabiamy ciasto.
4. Gotowe ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok.2-3 godziny.
5. Wyjęte ciasto z lodówki dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm w kształt koła. Następnie dzielimy na 12 części w kształcie trójkąta i formujemy w rożki.
6. Każdego rożka nadziewamy powidłami.
7. Pieczemy rogaliki w 200 stopniach przez 20 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze