Rogaliki Krucho-Drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi to wspaniały deser dla całej rodziny oraz sprawdzi się doskonale jako poczęstunek dla gości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    Szczypta soli
    Powidła śliwkowe
    Cukier puder do posypania
    Rogaliki możemy również nadziewać swoim ulubionym dżemem , kremem czekoladowym lub czekoladą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku.
    2. Do dużej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, rozpuszczone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól.
    3. Wyrabiamy ciasto.
    4. Gotowe ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok.2-3 godziny.
    5. Wyjęte ciasto z lodówki dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm w kształt koła. Następnie dzielimy na 12 części w kształcie trójkąta i formujemy w rożki.
    6. Każdego rożka nadziewamy powidłami.
    7. Pieczemy rogaliki w 200 stopniach przez 20 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    8. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować