Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (140 ocen)

Rogaliki które zawsze się udają

Składniki:

  • mąka- 500 g
    drożdże -50 g
    margaryna- 250 g
    kwaśna śmietana- 2,5 łyżki
    jajka - 2 szt
    cukier - 4 łyżki
    proszek do pieczenia- 0,5 opak
    sól - 1 szczypta
    mleko ciepłe - 125 ml
    DODATKOWO
    marmolada
    jajko- 1 szt
    mleko -2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką.
  • Rogaliki krucho-drożdżowe 4. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto.
  • 5. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów.
  • Rogaliki krucho-drożdżowe 6. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki.
  • Rogaliki krucho-drożdżowe 7. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem
  • Rogaliki krucho-drożdżowe 8. Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Rogaliki krucho-drożdżowe 9. Piec ok.30 minut w 170 stop
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować