Rogaliki francuskie z masą orzechową

4.44 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tych rogalików razem z pieczeniem zajęło mi dosłownie 40 minut. Idealny pomysł gdy dostajecie telefon, że za godzinę przyjdą goście. Ja prawie tak miałam. A rogaliki wyszły pyszne, zapraszam.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
    250 g orzechów włoskich łuskanych
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1 czubata łyżka śmietany 12%
    1/2 jajka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Rogaliki francuskie z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć orzechy. Zmielić. Dodać cukier, ponownie zmielić. Następnie dodać miód,śmietanę i po raz ostatni zmiksować.
    Ciasto rozwinąć i pokroić na duże trójkąty. Rozsmarować po czubatej łyżce masy. Zwinąć w rogalik zaczynając od dłuższego ku szpicowi.
  • 2. Przekładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować