Przygotowanie tych rogalików razem z pieczeniem zajęło mi dosłownie 40 minut. Idealny pomysł gdy dostajecie telefon, że za godzinę przyjdą goście. Ja prawie tak miałam. A rogaliki wyszły pyszne, zapraszam.
40 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
250 g orzechów włoskich łuskanych
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki miodu
1 czubata łyżka śmietany 12%
1/2 jajka
cukier puder do posypania
Rogaliki francuskie z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć orzechy. Zmielić. Dodać cukier, ponownie zmielić. Następnie dodać miód,śmietanę i po raz ostatni zmiksować.
Ciasto rozwinąć i pokroić na duże trójkąty. Rozsmarować po czubatej łyżce masy. Zwinąć w rogalik zaczynając od dłuższego ku szpicowi.
2.Przekładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze