Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

4.45 (199 ocen)

  • 50 min

Niezawodne na przyjście zapowiedzianych osób oraz na wszelkiego rodzaju przyjęcia

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    1 kostka masła lub mix śmietankowy
    2 łyżki cukru
    2 całe jajka
    1 szklanka śmietany kwaśnej gęstej
    5 dag drożdży

    Masa orzechowa:
    2 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 i 1/2 szklanki orzechów zmielonych.
Wystaw ocenę:

4.45 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe z masą orzechową 1. ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, dać do schłodzenia do lodówki.
  • 2. Masa orzechowa: Białka ubić, usztywnić cukrem i ubić, dać do tego orzechy i wymieszać.
  • 3. Cisto rozwałkować, wykrawać prostokąty i zawijać rogale z masą orzechową. Ułożyć na blaszce, posmarować całym jajkiem (rozbić) i piec w temperaturze 170 stopni od 15-20 minut.Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować