Sernik korzenny (piernikowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzić. Jajka ucierać z cukrem dodać mąkę ,sodę, kakao, mleko i przyprawę do piekarnika, wlać margarynę i wymieszać wszystko mikserem .
2.Ciasto serowe: margarynę rozpuszczam i studzę.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, budyń , olejek i margarynę. Dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dokładnie połączyć z masą serową łyżką bardzo delikatnie wymieszać..
3.Blaszkę wyłożyć pergaminem ( natłuścić, obsypać bułką tartą) Wylać ciasto piernikowe zostawiając 3-4 łyżki. Na to wylać ciasto serowe, a na nie resztę ciasta piernikowego. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić w piekarniku aby troszkę ostygło i nie opadło.
Porady
Do masy serowej aby sernik nie opadł dodaję ugotowanego ziemniaka i przetartego przez praskę , wtedy sernik będzie bardziej pulchniejszy i nie opadnie ( sprawdzony sposób naszych babć)
Komentarze