Sernik korzenny (piernikowy)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki sernik piernikowy do zrobienia i do tego przepyszny .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    :
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika


    Ciasto serowe:

    1/2 kg zmielonego twarogu
    4 jajka
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    olejek waniliowy
    2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik korzenny (piernikowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik piernikowy 1. Ciasto piernikowe: margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzić. Jajka ucierać z cukrem dodać mąkę ,sodę, kakao, mleko i przyprawę do piekarnika, wlać margarynę i wymieszać wszystko mikserem .
  • Sernik piernikowy 2. Ciasto serowe: margarynę rozpuszczam i studzę.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, budyń , olejek i margarynę. Dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dokładnie połączyć z masą serową łyżką bardzo delikatnie wymieszać..
  • Sernik piernikowy 3. Blaszkę wyłożyć pergaminem ( natłuścić, obsypać bułką tartą) Wylać ciasto piernikowe zostawiając 3-4 łyżki. Na to wylać ciasto serowe, a na nie resztę ciasta piernikowego. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić w piekarniku aby troszkę ostygło i nie opadło.

Porady

Do masy serowej aby sernik nie opadł dodaję ugotowanego ziemniaka i przetartego przez praskę , wtedy sernik będzie bardziej pulchniejszy i nie opadnie ( sprawdzony sposób naszych babć)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować