Rogaliki drożdżowe z marmoladą

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

klasyczne i przez wszystkich lubiane

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki
    kawałek drożdży wielkości dużego orzecha laskowego
    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    100 g roztopionego masła
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli

    Lukier:
    szklanka cukru pudru
    sok z 1 pomarańczy
    mak do posypania

    mały słoik marmolady lub dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrabiać całość ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na okrąg, który podzielić nożem do pizzy lub radełkiem na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce marmolady i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta do wierzchołka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce.
  • 2. Gotowe rogaliki odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i piec w 170 st. C przez ok. pół godziny, jeszcze ciepłe polukrować lukrem, można posypać makiem.
  • 3. lukier:
    cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym na gęsty lukier, smarować ciepłe rogaliki.

Porady

rogaliki można także posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować