Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrabiać całość ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na okrąg, który podzielić nożem do pizzy lub radełkiem na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce marmolady i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta do wierzchołka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce.
2.Gotowe rogaliki odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i piec w 170 st. C przez ok. pół godziny, jeszcze ciepłe polukrować lukrem, można posypać makiem.
3.lukier:
cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym na gęsty lukier, smarować ciepłe rogaliki.
Komentarze