Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak przepłukać w misce zimną wodą. Mleko zagotować. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Masa nieco stężeje.
2.Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić w mikrofali lub na ogniu. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowywać partiami na stolnicy lub blacie. Z ciasta wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść łyżką farsz makowy, lekko rozsmarować i zwijać rogalik. Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20 min.
Komentarze