Rogaliki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Smaczna alternatywa dla makowca

Składniki:

  • farsz:
    - 150 g maku niemielonego
    - 300 ml mleka (niekoniecznie tłustego - do sparzenia maku)
    - 2 łyżki miodu
    - 1 łyżka masła
    - 25 g rodzynek
    - 50 g orzechów włoskich
    - 1 łyżka cukru
    - 1 żółtko
    - kila kropli ulubionego aromatu/olejku

    ciasto:
    - 2 jajka (rozmiar L)
    - 1/4 szklanki mleka
    - opakowanie suchych drożdży (7g)
    - 4 łyżki cukru
    - kostka dobrej margaryny
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - szczypta soli
    - cukier waniliowy

    dodatkowo:
    - 1 białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przepłukać w misce zimną wodą. Mleko zagotować. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Masa nieco stężeje.
  • 2. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić w mikrofali lub na ogniu. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowywać partiami na stolnicy lub blacie. Z ciasta wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść łyżką farsz makowy, lekko rozsmarować i zwijać rogalik. Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować