REKLAMA

Rogaliki drożdżowe z makiem

wyświetlono: 533 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki.

opublikowany: 31.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
    25 g miodu
    220 ml mleka
    25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
    400 g mąki typ 650
    płaska łyżeczka soli
    mak do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
    W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :)
  • 3. Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.

    Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
  • 5. Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.

    Studzimy na kratce.

Porady

Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Rogaliki drożdżowe z makiem

Pyszne drożdżowe rogaliki z makiem i lukrem, które zawsze się udają, moja rodzina je uwielbia.

kategoria: rogal rogale ciastka rogaliki opublikowany: 06.12.2018 | wyświetlono: 15151 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Violetka76 Violetka76

Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem

Największy ich plus to smak i bardzo krótki czas przygotowania.

kategoria: rogal rogale Desery rogaliki opublikowany: 23.11.2013 | wyświetlono: 5064 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE