Rogaliki drożdżowe z makiem

  • wyświetlono: 357 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki.

PA300167
  • 6 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

15 g świeżych drożdży
25 g miodu
220 ml mleka
25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
400 g mąki typ 650
płaska łyżeczka soli
mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe z makiem

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
    W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :)
  • 3. Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.

    Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
  • 5. Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.

    Studzimy na kratce.

Porady

Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowebułeczki drożdżowedrożdżeśniadanierogalikikuchnie światapieczywokuchniarogale

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z makiem

Dodane przez: Jola66

Rogaliki z makiem

Są takie zwykłe, wytrawne jakie...

Rogaliki z makiem i sezamem

Dodane przez: Paulina Nosek

Rogaliki z makiem i sezamem

Nie ma nic lepszego niż bułeczka...

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Dodane przez: Agnieszka_26

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Ciasto na rogaliki jest bardzo...

rogale

Dodane przez: Jolanta KG

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM TRUFLOWYM

Pyszne rogaliki z niebanalnym nadzieniem....

image-00bi1na

Dodane przez: Alex M

Drożdżowy chleb piwny z makiem

Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą...

Rogaliki drożdżowe z mascarpone i borówkami

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe z mascarpone i borówkami

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE