Rogaliki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
    25 g miodu
    220 ml mleka
    25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
    400 g mąki typ 650
    płaska łyżeczka soli
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
    W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :)
  • 3. Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.

    Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
  • 5. Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.

    Studzimy na kratce.

Porady

Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować