Dziś przygotowałam pyszny śniadaniowy wypiek, czyli rogaliki drożdżowe z makiem. Idealnie smakują z masłem i dżemem, są bardzo łatwe w przygotowaniu, także polecam wszystkim!
Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem i wodą, do mąki dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy.Zagniatamy ciasto przez 10 minut (jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąki stopniowo) i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na stolnicy okrąg.Wycinamy trójkąciki.
Zwijamy.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż rogaliki będą zarumienione.
Komentarze