Rogaliki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam pyszny śniadaniowy wypiek, czyli rogaliki drożdżowe z makiem. Idealnie smakują z masłem i dżemem, są bardzo łatwe w przygotowaniu, także polecam wszystkim!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl. mąki

    15g drożdży

    2 łyżki oleju

    1 łyżka cukru

    1 łyżeczka soli

    1 jajko

    1szkl. wody ciepłej

    Dodatkowo:

    1 jajko

    mak

    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki drożdżowe 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i wodą, do mąki dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy.Zagniatamy ciasto przez 10 minut (jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąki stopniowo) i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na stolnicy okrąg.Wycinamy trójkąciki.

    Zwijamy.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż rogaliki będą zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować