Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

5 (8 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Pyszne rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym. Rewelacyjne jako przekąska czy deser. Moje wnuki bardzo je lubią i to dla nich je przygotowuję.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ilość porcji: 10-12,
    Składniki:
    • ok. 270 g mąki + do podsypania,
    • 120 ml lekko podgrzanego mleka,
    • 20 g roztopionego masła,
    • 15 g świeżych drożdży ,
    • 25 g cukru,
    • 1 średnie jajko,
    • szczypta soli
    oraz:
    • krem czekoladowy
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zaczyn:
    Drożdże zasypujemy cukrem, dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na około 30 min.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn oraz przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy około 2-3 min, aby ciasto było jednolite. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 10 lub 12 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy kremem czekoladowym, zwijamy od szerszej strony.
    Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Samczego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować