Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zaczyn:
Drożdże zasypujemy cukrem, dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na około 30 min.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn oraz przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy około 2-3 min, aby ciasto było jednolite. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 10 lub 12 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy kremem czekoladowym, zwijamy od szerszej strony.
Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Samczego:)
Komentarze