Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i ostudzić. Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować. Kiedy na zaczynie pojawią się bąbelki dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ciasto. (wyrabiać ok 10 min). Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na mniej więcej równe koło i podzielić je na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układać ok 1/2 łyżeczki kremu i zaczynając od grubszego końca zwijać rogaliki. Piec na wyłożonej papierem blasze, w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 11-13 min. (układałam na blasze po 12 szt). Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze