Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Łatwe w przygotowaniu, mięciutkie i puszyste rogaliki, które zasmakują każdemu.

Składniki:

  • na 24 rogaliki:
    2 szkl mąki pszennej
    3 dag drożdży
    100 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    50 ml mleka

    Ponad to:
    cukier puder do posypywania
    krem czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować. Kiedy na zaczynie pojawią się bąbelki dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ciasto. (wyrabiać ok 10 min). Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na mniej więcej równe koło i podzielić je na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układać ok 1/2 łyżeczki kremu i zaczynając od grubszego końca zwijać rogaliki. Piec na wyłożonej papierem blasze, w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 11-13 min. (układałam na blasze po 12 szt). Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować